Yurtdışında boşanan çiftlerin Türkiye’de tanınmış bir evlilikleri varsa yurtdışında verilen boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden hüküm ve sonuç doğurmayacaktır. Yabancı makam veya mahkemelerce verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizinin yapılması gerekecektir. İşte, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması hakkında hukuki bilgiler!
Taraflardan Biri Türk Vatandaşı Değilse
Taraflardan birinin Türk vatandaşı olmaması verilen boşanma kararı için Türkiye’de yapılacak işlemler bakımından bir farklılık oluşturmamaktadır. Yabancı ülkede verilen boşanma kararının tanınmaması halinde taraflar Türkiye’de evli olmaya devam edeceklerdir.
Tanıma Ve Tenfiz Ne Demektir?
Tanıma, Mahkeme kararının kesin hüküm olarak kabul edilmesi demektir. Tenfiz ise verilen kararın icra edilebilir hale getirilmesi anlamına gelir. Örneğin boşanma kararı neticesinde nafaka ödenmesine yönelik bir karar verilmiş ise nafaka alacağının tahsil edilebilmesi için kararın sadece tanınması yeterli olmaz. Ayrıca kararın tenfizi gerekmektedir.
Boşanma Kararının Tanıma Ve Tenfizi İçin Açılacak Dava
Boşanma kararının tanınması ve tenfizi için açılacak davada tarafların bizzat hazır bulunmasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Karşı tarafa dava açıldıktan sonra tebligat yapılması gerekmektedir. Tebligat yapılacak eş yurtdışında yaşıyorsa bu durumda yurtdışı adresine tebligat yapılması gerekir. Bu durum dava sürecinin uzamasına sebep olabilecek en önemli konulardan biridir.
Dava açılırken tarafların yurtdışında boşandıklarını ve kararın kesin nitelikte olduğunu gösterir kesinleşme şerhli bir suretin apostil edilmiş hali yeminli tercümesi yapıldıktan sonra dava dilekçesi ekinde mahkemeye sunulmalıdır. Aksi takdirde mahkeme, kesinleşme şerhli boşanma kararının ilgili ülkedeki mahkeme ya da makamdan celbine karar vermeyecektir. Zira bu belgelerin ibrazı yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Kesinleşme şerhli mahkeme kararının bulunmaması halinde Mahkeme davanızı reddedecektir.
Apostil Nedir?
Peki, Apostil nedir? Apostil, Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne taraf olan devletlerce verilmekte olan ve ilgili ülkenin makamınca verilmiş olan bilgi ve belgelerin resmi olduğunu gösteren tasdik anlamına gelmektedir.
Tanıma Ve Tenfiz Talepleri İçin Gerekli Şartlar
- Yabancı Mahkemelerce verilmiş ve itirazı kabil olmayan yani kesinleşmiş bir kararın bulunması,
- Kamu düzenine açık aykırılığın bulunmaması,
- İlgili kararı vermiş olan ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık esasının bulunması,
- Dürüstlük ve iyiniyet kurallarına aykırı olmayan bir başvurunun yapılmış olması.
Ayrıca; yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması khk, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması yeni kanun, yurt dışında yapılan boşanmanın Türkiye’de tanınması ve bunlar gibi konularda daha ayrıntılı ve hukuki danışmanlık almak için hukuk büromuzun boşanma avukatı ile görüşebilirsiniz.